Grønt Spatak på Sansegården Olavsbråten

I sommer reiste Benedicte Hansen Søvik, Maja Risvoll, Lisa Sættem Asplem og Fay Morling fra Bodø til Olavsbråten utenfor Hønefoss.

Tekst: Benedicte Hansen Søvik

Å delta på Grønt Spatak er noe helt for seg selv. I stedet for å bruke sommeren til å bruke penger og sitte i ro, får du muligheten til å hjelpe andre mennesker og dyr samtidig som du blir kjent med nye mennesker og områder.

5. August reiste vi, fire spente jenter fra Bodø i nord ned til Sansegården Olavsbråten utenfor Hønefoss. På gården ble vi møtt av en haug nye mennesker, og mange ulike dyr. Det var syv belgiske speidere og én fransk jente der da vi kom, i tillegg til selve vertsfamilien på fire. Selv om de ikke var så gode i engelsk, hadde vi mange koselige stunder sammen med dem. På ettermiddagene gikk vi ned til innsjøen og badet. Det var også tid til å spille kort, lese i bøker og lage mat. Vi ble veldig selvstendige i løpet av oppholdet, siden vi hadde vårt eget kjøkken å lage mat på.

"Det er fint tenke på at vi har vært med på å sikre høy til dyrene til vinteren. Det føles godt å være til nytte."

Hesjing.

En stor del av arbeidet gikk til hesjing. Det er fint tenke på at vi har vært med på å sikre høy til  dyrene til vinteren. Det føles godt å være til nytte, og vi delte mye latter mellom hesjegjerdene. Jeg savner den vakre utsikten, det fine været, og alle folkene vi møtte. Det finnes ingen bedre måte å skape minner og interne vitser på enn gjennom Grønt Spatak! Vi fikk også være med på andre arbeidsoppgaver, som å sette opp gjerder og stelle dyrene. Hver morgen og kveld ga vi mat til grisene, kyllingene og kaninene. På en av reisedagene reiste vi opp til setra, der vi fikk hilse på både hest, geiter og kyr. På setra produseres det mange ulike melkeprodukter som gården selger.

15. august kom vi hjem igjen, slitne og fornøyde, med blemmer på hendene og et hode fullt av opplevelser. Angrer jeg? Nei, dette er en opplevelse jeg kommer til å ha med meg hele livet! Å bo så tett oppå hverandre i 10 dager gjør noe med deg, og jeg savner det nå som jeg er hjemme igjen.

Ønsker du å være til nytte for en sliten bonde, få nye venner og i tillegg lære mer om bærekraftig landbruk? Meld deg på Grønt Spatak da vel!