Forside

Vil du delta?

Vil du dra på Grønt Spatak? Da kan du melde deg på gjennom skjemaet under fra 1. januar og fram til 15. mai.

På Grønt Spatak får du prøvd deg på gårdsarbeid og lært om miljøvennlig og solidarisk matproduksjon i praksis. Du blir utplassert hos bønder som er interessert i å vise fram og fortelle hva de driver med, og som trenger ekstra arbeidskraft for sesongen. Du kan velge mellom gård, seter eller beitetilsyn.

Grønt Spatak er gratis! Bøndene dekker kost og losji og vi dekker reisen. Oppholdet varer i minst 10 dager, når det passer for deg i løpet av sommeren (juni-august). Tilbudet gjelder for ungdom mellom 16 og 30 år.

I forkant av gårdsoppholdet møtes alle deltakerne på en vårsamling – et seminar vi holder i skiftet mai-juni. På Vårsamlinga får du lært masse om norsk landbruk i dag, hva vi kan gjøre for å få det mer miljøvennlig og solidarisk. Dersom du ikke har deltatt på vårsamling tidligere er dette obligatorisk.

Du melder deg på ved å fylle ut skjemaet under. Du får først vite i midten av mai hvor du skal dra. Når du har utfylt skjemaet mottar du en kopi på e-post som du må ta vare på.

Ikon for Dra til seters

Dra til seters

Bli med på å stelle husdyra og se til at de har det bra. Delta i fôring og melking av dyrene, og annet praktisk arbeid i fjøset og rundt setra.

Ikon for Dra til setersDra til seters
Ikon for Dra på gård

Dra på gård

Vær med på å stelle dyr og planter, og være med på å sikre fôr til dyra til vinteren.

Ikon for Dra på gårdDra på gård
Ikon for Dra på beitetilsyn

Dra på beitetilsyn

Hold oversikt over flokken og se til at sauene har det bra, let etter sauer som har forsvunnet og hjelp de som har skadet seg.

Ikon for Dra på beitetilsynDra på beitetilsyn

Så litt info om påmeldingsskjemaet

Det er veldig viktig å opplyse om allergier, psykiske utfordringer eller sykdom og behov for tilrettelegging. I utgangspunktet er det begrenset hva vi kan tilrettelegge for.

Dersom du skal dra sammen med noen er det viktig at alle fyller ut hver sin påmelding. For å gjøre arbeidet med å finne vertskap mulig er må du oppgi et tidsrom på minst 15 dager.

Husk at jordbruket er styrt av været og årstidene når du velger periode for å reise ut. Det kan også påvirke hva du får jobba med på gården. Vanlig setersesong er i juli i Sør-Norge. Høstetid er ofte i juli-august for mange grønnsaker. Men alt dette kan også variere litt hvor man er i landet.

Etter påmeldingsfristen 1. mai er påmeldingen bindende. Du må altså melde deg av i god tid før det, hvis du ikke lenger har mulighet til å delta. Hører du ikke fra oss? Da bør du sjekke om e-postene har havna som søppel-e-post i postboksen din.

Påmelding

Vil du dra på Grønt Spatak i år? Du melder deg på ved å fylle ut skjemaet her.

Klikk her for å melde deg på

Ofte stilte spørsmål

Nei, det er helt gratis å delta på Grønt Spatak.

Vi gjør det slik at du legger ut for reisen først og så får du alle reiseutgifter dekt av prosjektet når du sender inn kvitteringer eller billetter for reisa innen tre uker etter at du kommer hjem fra ditt opphold. Du legger ut for reisa og så får du kostnadene dekt i ettertid.

Du jobber på gården, setra eller går beitetilsyn for kost og losji, så du skal ikke legge ut noe for mat eller overnatting.

Dersom du ikke har mulighet til å legge ut for billettene på forhånd, kan vi også legge ut for billettene for deg, men dette gjør vi unntaksvis.

Hvor lenge må jeg være på gården, setra eller gå beitetilsyn?
Det kan ta litt tid å bli opplært i en arbeidsoppgave, så for at du og bonden skal få mest mulig ut av det må du være der i minst ti dager, men mange av bøndene er åpne for å ha folk på gården i lengre tid også.

Du får informasjon om vårsamling og mer generelt om hva det vil si å delta på Grønt Spatak i starten av mai. Siden påmeldingsfristen er 1. mai, vil det ta litt tid å finne vertskap til alle deltakerne. Du kan dermed forvente å få beskjed innen midten av mai på hvor du skal dra

Om du har lyst til å dra alene på Grønt Spatak, så kan du det. Da bør du gi beskjed om det i påmeldingen din.

Om du har lyst til å dra sammen med noen, så kan du reise sammen med en venn eller så kan du melde deg på enkeltvis og bli satt sammen med noen andre som også har lyst til å delta på Grønt Spatak i sommer.

Grønt Spatak er et tilbud for ungdom mellom 16 og 30 år. Vi åpner opp for at man kan dra samme året man fyller 16 og 30.

Det kommer helt an på hvilken gård du drar til. Hvis du har særlige ønsker til hva du skal dra til, må du skrive om det i påmeldingen din. Vi kan ikke ta hensyn til alle ønsker, men skal gjøre så godt vi kan. Det viktigste er at du må forvente å jobbe 6 timer hver dag og gjerne oppstykka dag. Du skal ha minst en fridag, hvis du jobber 10 dager og du bør få noen flere fridager, hvis du jobber mer enn 10 dager (gjerne i helgen). Likevel må du huske på at du skal jobbe i jordbruket og da må man ofte være fleksibel på når man jobber. Mange starter dagen kl.6 for å melke fordi det bør gå ca. 12 timer mellom hver gang dyra melkes. Så hvis man venter, må man jobbe senere på kvelden. Det gjør man av hensyn til dyrevelferd. Du kan ikke selv bestemme når du skal starte å jobbe om morgenen. Du er der tross alt for å lære hvordan det er!

Det er ulikt hvordan bøndene løser boligsituasjonen på. Noen steder får du eget rom og adskilt fra der hvor bonden og familien bor. Mange steder deler du rom med andre du reiser med. Noen steder deler du rom med bonden, dette er gjerne på setre som er primitive. Du bør ha godt med klær i tilfelle det blir kaldt om kvelden og du må huske på å ta med skikkelige regnklær og arbeidsklær som tåler litt. Mange steder er det ikke dusj. Da kan man bruke vaskefat eller hoppe i en innsjø i nærheten.

Det varierer. Stort sett må man få grundig opplæring i mer kompliserte oppgaver, og det tar tid å lære folk opp i. Så sjansen er større å kunne melke selv eller prøve å yste, hvis du blir lenger. Hvis du har noe erfaring på forhånd kan du ofte få flere spennende oppgaver med en gang. Ofte handler det om prøving og feiling. Du kan gjerne spørre direkte om å få gjøre ting du har sett fram til å gjøre, for eksempel å lære å melke.

Du trenger ingen erfaring for å delta på Grønt Spatak. Det du derimot MÅ ha er lyst til å ta i et tak og lære, du må være villig til å stå opp tidlig og du kan ikke være for firkanta med når du skal jobbe. I tillegg er det utrolig lurt å vise tiltakslyst og foreslå å gjøre ting før du blir fortalt å gjøre det. Det setter de fleste bøndene sterkt pris på.

Du er på Grønt Spatak for å lære gårdsarbeid. Da skal du ikke settes til å passe barn eller vaske/rydde overnattingsrom. Å betjene en gårdskafe av og til tenker vi er greit. Det er også å kjøre ut varer eller selge varer på REKO eller i gårdsbutikk. Men du er på Grønt spatak hovedsakelig for å jobbe med gårdsdrift. Det kan bety alt ifra dyrepass, stelling av grønnsaksåker, beskjæring av busker og kratt, slå gress, vedlikeholde gjerder eller driftsbygninger (for eksempel å male), vaske driftsbygninger eller do og bolig du oppholder deg i, hogge ved og å lage mat.

Reisebrev fra Skifterud gård 2023

Aurora Marjala har bodd det meste av livet sentralt i Bergen. Både hun og barndomsvennen Viktor drømmer om et småbruk i framtiden. I dette reisebrevet forteller Aurora om opplevelsen sin på Skifterud gård hos bøndene Gaby Larsen og Rupert Derben i Telemark.

Les mer

Bilder fra Grønt Spatak 2021

I løpet av sommeren 2021 dro 110 ungdommer ut og jobba frivillig i 10 dager på en gård, ei seter eller beitetilsyn. Her er noen smakebiter på hva man kan oppleve på Grønt Spatak.

Les mer

Opphaldet til Gaute på Olestølen

Kvifor vil nokon bruke sommaren på mjølking, luking og hesjing når dei kunne lege på ei strand i Syden?

Les mer

Grønt Spatak på Sansegården Olavsbråten

I sommer reiste Benedicte Hansen Søvik, Maja Risvoll, Lisa Sættem Asplem og Fay Morling fra Bodø til Olavsbråten utenfor Hønefoss.

Les mer

Reisebrev fra sommeridyll i 2019

Åsne og Sonja dro på Grønt Spatak sommeren 2019 og fikk oppleve kalving, lam på beite og tidlige morgener med brunost på knekkebrød. Dette er deres reisebrev:

Les mer