Rose og Royce Lus Grønne Spatak

Det eneste vi visste på forhånd var at vi skulle på en økologisk gård i Vikersund med sauer og høner.

Turen startet med toget fra den stressende og folksomme storbyen Oslo til Vikersund, et rolig strøk med ingen søndagsåpne butikker. Der ble vi tatt godt i mot med åpne hender. Etter å ha blitt tildelt vårt eget rom og funnet oss til rette, var det tid for å hjelpe til på gården.

Vår aller første arbeidsoppgave var å stable høyballer inne i låven. Husker godt at det var både tungt og varmt, ettersom det var nærmere 30 grader ute (eller som bøndene ville sagt: ”Perfekt vær for høytørke”). Innerst inne ble vi litt skuffet, skulle vi virkelig bruke de neste 10 dagene på å bare stable tunge høyballer inne i en varm låve?

Heldigvis varte ikke skuffelsen lenge. Etter en varm og god ”treningsøkt” med å stable høyballer, ble vi introdusert til hønene. Dem fikk vi etter hvert det hele og fulle ansvaret for, noe som overrasket oss veldig, siden vi ikke har noen erfaring innen gårdsarbeid eller dyr. Noen av oppgavene som vi fikk var å rense hønsehuset, gi dem mat og å plukke egg og pakke dem til gårdsbutikken.

I tillegg til hovedansvaret for hønene, passet vi også på sauene på gården (de som ikke fikk lov til å beite i skogen). Vi tok daglige turer bort til dem og ga dem mange brødskalker, mens vi klemte og klappet på dem. Gjett om de ble glade da de så oss komme med en stor pose med brødskalker! Enkelte dager dro vi også på beitetilsyn ute i skogen for å se til at sauene der oppe hadde det fint.

En skulle tro at livet på en bondegård innebærer mye jobbing fra morgen til kveld, men så feil kan altså et menneske ta. Vi fikk overraskende nok mye fritid ved siden av gårdsarbeidet, som ble tilbrakt i sentrum (10 minutter unna), med sauene, på stranda eller på trampolinen. En tur til toppen av Vikersunds største attraksjon – Vikersundbakken, fikk vi også oppleve under oppholdet vårt.

Til tross for at familien vi bodde hos verken hadde TV eller trådløst nett, kan vi med hånden på hjertet si at Grønt Spatak og 10 dager på Vikerkleiva gård har gitt oss opplevelser vi sent vil glemme – miljø, jord, dyr, vertsfamilie og økologisk gård er stikkord som vi vil ta med oss videre.

Skrevet av Royce Lu og Rose Lu

Høner og nyplukka egg på Vikerkleiva gård