Sommeren 2020 oppsummert!

Denne sommeren fikk 155 ungdommer muligheten til å dra på Grønt Spatak, som hadde 175 søkere fra hele landet. Blant disse skal dere nå få møte fem deltakere som vil dele sine beste tips og erfaringer fra i sommer. Selv var jeg på seter, Anne og Sigrid var på gård og Mari og Dagny var på beitetilsyn. Her er deres beste minner fra Spatak, og noen tips til neste års deltakere.

Bildet er tatt under besøk av Mat- og Landbruksminister Olaug Bollestad på Sander Nordstuen Gård.

Gårdseventyr på Hitra

Anne og Sigrid var på Helgebogstad Hagebruk, med nesten 200 spiselige plantesorter. Som de sier selv: “Jeg vil råde alle til å søke Grønt Spatak neste år! Du får en gratis ferie (win) i idylliske omgivelser (double win) og kommer ut på andre siden som et littegranne bedre menneske (triple win!).”

 

Deres beste sommerminne:

Det er vanskelig å velge det beste minnet, blant sommerens mange, men jeg er sikker på at Grønt spatak er den viktigste læringsopplevelsen jeg har hatt i sommer. Jeg har vokst opp i by, med mat fra butikken og lang avstand til nærmeste gård med matproduksjon. I sommer har jeg virkelig fått kjenne på hva som kreves for å produsere den maten jeg hele livet har tatt for gitt. Jeg har ikke klart å delta i landbruksdebatten, siden jeg har vokst opp så langt fra gård, og egentlig ikke hatt peiling på hva norsk landbruk er! Gjennom oppholdet på Helgebostad Hagebruk har jeg fått henda i jorda, sett hvordan en salat egentlig ser ut (den strekker seg til en blomst!), lagt meg før solnedgang etter hardt arbeid og fått en mye større verdsettelse og forståelse av grønnsaker. Jeg har også fått troen på at vi i Norge kan klare å produsere vår egen mat, i stedet for å utnytte billig arbeidskraft og ødelegge jorda i mindre utviklede land.

 

Deres tips til neste års deltakere:

Tilby din ekspertise. Mest sannsynlig melder man seg på Grønt Spatak for å drive gårdsarbeid, noe som trengs i høysesongen på en gård. Likevel kan det være at du har noen andre skills som er verdifulle for den du jobber hos. Jeg spurte Elisa om det var noen andre ting hun hadde lite peiling på, som vi kunne hjelpe til med, og fant ut at hun gjerne ville ha hjelp til markedsføring og sosiale media. Dermed brukte vi en dag på å bygge en nettside og ordne på sosiale media til Helgebostad Hagebruk. Legg igjen Janteloven hjemme, og tilby hjelp med ting du er god på!

Beitetilsyn i Nordnorsk idyll:

Mari og Dagny var på beitetilsyn i et rovdyrutsatt område og med utvalgte naturtyper. Det vil si at det er natur der som er truet, og som det er viktig at vi tar vare på. Dette gjøres for eksempel med beiting og slått av gress. Dette fikk Dagny og Mari bli med på!

 

Deres beste sommerminne:

Det beste med Grønt Spatak er hvordan alle dagene er fylt til randen av små øyeblikk. Hvordan man kommer inn i en rutine med vertsfamilien du er med! Fra å våkne, spise frokost, jobbe sammen, ta dugurd (en slags tidlig lunsj), jobbe litt til, og så ta en tur på fjellet eller gå ned å fiske. Innimellom alle rutinene finner du de små øyeblikkene hvor du tar inn omgivelsene folkene og dyrene. Og da kjenner man en følelse av genuin tilfredshet med tilværelsen. Å se til sauene på fjellbeite er også et deilig avbrekk, og gir deg et overblikk over hvor stort og omfattende bondens arbeid er. Beste ved stedet var folka, dynamikken og åpenheten!

Deres tips til neste års deltakere:

Å være åpen for alle inntrykkene en får og å by på seg sjøl! Nyte arbeide og folkan, selv om det er tungt i perioder. Og ta seg tid te å kverulere, fundere på ka det arbeide du gjør faktisk fører til. Hvorfor gjør jeg det her og hva er resultatet bonden og Norge får ut av det?

Seteropphold i Telemark:

Selv var jeg på seter i Telemark, der hadde de melkeproduksjon, eget mikro-meieri, en liten gris og telemarkskyr. Jeg fikk se i praksis hvordan beite holder landskapet åpent, og bli med å yste ost, lage rømme og kinne smør. Som koordinator fikk jeg også oppleve hvordan det er å drive med gårdsarbeid og samtidig skulle jobbe utenom. Det er det mange bønder i Norge som må i dag, og en tung hverdag.

 

Mitt beste sommerminne:

Mitt beste sommerminne er å måtte stå opp tidlig, utrolig nok! Vi hentet kyrne så vi kunne melke kl 07, og tok en god kaffepause hver morgen. Da kom sola over fjellene, og morgentåken lettet. Etter frokost brukte jeg ofte litt tid på oppfølging, og det å høre alle deres opplevelser synes jeg var utrolig gøy! På setra dro vi også på fisketurer, hadde kalvestell med verdens søteste kalver og hjalp til med barna til familien vi var hos. Vi fikk spise så mye rømmegrøt og vafler vi orket, og bade i iskaldt fjellvann!

 

Mine tips til neste års deltakere:

Ha et åpent sinn! Det å dra fra livet i byen til gård, seter eller beite gir mange nye inntrykk, og ting som er normalt for en bonde kan se ekkelt eller slemt ut mot dyrene for oss som ikke er vandt med gårdsarbeid. Da er det viktig å ha et åpent sinn, og spørre om det man lurer på! Kanskje finner man ut masse man ikke visste fra før. Boden jeg var hos hadde for eksempel vært veganer i nesten 12 år, før hun selv begynte med melke- og kjøttproduksjon. For meg handler det å dra på Grønt Spatak om å lære nye ting, få gode verdier og å bli skikkelig sliten.

 

Deltok du på Grønt Spatak i år og har lyst til å dele dine minner og tips? Send meg en mail på astridb@nu.no eller kontakt oss på Instagram eller Facebook.