Vil du være vertskap?

Vårsamlinga til Grønt Spatak er åpen for flere enn bare spatakister i år

I år kan flere delta enn bare deltakerne på Grønt Spatak. Er du mellom 16 og 30 år og nysgjerrig på jordbrukspolitikk? Meld deg på da vel, det er HELT GRATIS! Påmeldingsfrist er 15. mai.

Det har aldri vært viktigere å diskutere jordbruk enn i år. Med krise etter krise og deretter krig, har det blitt mer synlig at verdens matforsyning ikke er så stabil og fungerer så bra som mange trodde.  Norge, verdens rikeste land, tjener i dag rått på økte olje- og gassinntekter, mens bøndene i landet blir stadig fattigere. Med en slik politikk, risikerer vi at gårdsbruk de neste årene kommer til å legges ned i rekordtempo. Mindre matproduksjon i Norge, betyr mindre mat på verdensmarkedet til de som virkelig trenger det. Denne dramatiske bakgrunnen vil prege årets Grønt Spatak. Vi har derfor beslutta at vårsamlingen skal være åpen for flere enn kun spatakister for å sikre større skolering av unge i jordbrukspolitikk.

Er du mellom 16 og 30 år og nysgjerrig på jordbrukspolitikk?

Meld deg på da vel, det er HELT GRATIS!

Meld deg på!

Sist gang vårsamling ble arrangert fysisk var på Holt gård i Undrumsdal i 2019.

Vårsamlinga finner sted helga 27.-29. mai  på Opaker gård. Opaker gård er økologisk drevet og ligger 1 time og 45 min fra Oslo med bil, ved Kirkenær og Kongsvinger.

På vårsamlinga skal vi lære om hvorfor det både er miljøvennlig, solidarisk, men også viktig for vår egen matsikkerhet å drive jordbruk i Norge. Vi skal også se på status og utviklinga i norsk landbruk i dag for å skjønne bakgrunnen for at mange bønder i dag er sinte og gjør opprør eller legger ned gården sin. Videre skal vi ha en innledning om utfordringer med både å øke selvforsyninga med å ha flere dyr på beite og det å bevare rovdyrstammer. Vi skal også se på hvorfor beite i utmark er en miljøsak og viktig for å sikre biologisk mangfold.

I år har vi dessuten et samarbeid med Økologisk Norge og vi skal derfor ha fokus på økologisk landbruk både gjennom praksis og teori. Inspirasjonsbonde Kjersti Rinde Omsted skal vise oss rundt på gården og fortelle oss om levende jord og hvorfor hun driver økologisk. Så skal vi ha en innføring om historien til økobevegelsen og prinsippene for økologisk landbruk. Som en liten teaser for selve Grønt Spatak-oppholdet, skal vi ut hjelpe Kjersti på gården i noen timer på lørdagen.

VIKTIG: Programmet er ennå ikke helt ferdig og sendes ut etter påmeldingsfrist

Mer info om Opaker gård finner du her.

Både mat, opphold og reise dekkes. Etter påmeldingsfrist sender vi ut hvordan du skal gjøre for å få dekket reisen.

Deltakelse på Vårsamlingen gir gyldig politisk fravær for elever på VGS. Ta kontakt med meg (Magnus) magnusn@nu.no hvis du har behov for fraværsbevis.

REISE TIL/FRA OSLO S: Du må selv sørge for å bestille reise til Oslo S. Grønt Spatak refunderer billigste og mest miljøvennlige reisemåte. Sjekk retningslinjene her.

OPPMØTE I OSLO FREDAG, 27. mai: Vi samles kl.15.15, ved tigerstatuen utenfor Oslo S, fredag 27. mai. Herfra går vi sammen til bussen som vil ta oss til Opaker gård kl.15:30. Møt opp presis!

AVREISE FRA OPAKER GÅRD, søndag 29. mai: Vi tar bussen fra Opaker gård kl.13:00 på søndagen, og vil være fremme på Oslo S kl.15.00. Herfra reiser dere selv hjem, på samme måte som beskrevet over.

 

VIKTIG! Bestill billetter så fort du kan! Grønt Spatak har ikke verdens beste økonomi dessverre 😊

VIKTIG: Gi tilbakemelding snarest om du trenger alternativ reise til gården enn fellesbussen vi har satt opp kl.15:30 på fredag og søndag kl.13:00.

På Opaker Gård sover vi i telt. Hvis du har et telt, eller kan låne av noen – ta det med! Hvis du ikke har mulighet til dette har vi noen ekstra rom som kan brukes.

 

VIKTIG! Gi beskjed dersom du ikke har mulighet til å sove i telt og trenger soveplass. Gi beskjed dersom du har noen ekstra plasser i teltet ditt.

 • Telt (hvis du har/kan låne av noen) – hvis ikke, gi beskjed!!
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Klær til å være inne
 • Klær til å være ute og som kan bli skitne
 • Ullundertøy (det kan være kaldt å sove ute i juni)
 • Notatbok og blyant
 • Toalettsaker
 • Myggmiddel
 • Telefon med lader
 • En bok på reisen
 • GODT HUMØR 🙂

Har du tid og lyst til å sette deg ekstra inn i tema som selvforsyning og hvordan vi kan få til et mer miljøvennlig jordbruk, kan jeg anbefale disse tingene:

Har du noe du ellers lurer på? Ved spørsmål tar du kontakt med prosjektkoordinator Magnus Flåten Nickelsen på magnusn@nu.no eller på 94481716 (gjerne send SMS i forkant eller hvis jeg ikke svarer)