Velkommen til Vårsamling i fjellbygda!

Helga 2.-5. juni holder Natur og Ungdom og Norsk Bonde- og Småbrukarlag
jubileums-vårsamling på Snertehaugen gård i Hemsedal.

Lyst å være med?

Fikk du ikke med deg påmeldingen til Grønt Spatak? Passet det ikke å dra på gård med resten av planene for sommeren? Eller vil du bare lære mer om norsk matproduksjon og hvordan vi kan gjøre den mer miljøvennlig og solidarisk? Meld deg på!

Klikk her for å melde deg på

Vårsamlinga er et faglig seminar for å bygge landbruksaktivister

 

Vårsamlinga er et faglig seminar for å bygge opp landbruksaktivister gjennom å utruste deltakerne med allsidig kunnskap om norsk landbruk, hvilke utfordringer landbruket står ovenfor og diskutere løsninger.

Vårsamlinga er del av Grønt Spatak som er en gårdsutveksling på 10 dager i løpet av sommerferien hvor ungdom mellom 16-30 år møter bønder, lærer om matproduksjon i praksis, hvilke utfordringer det er å være bonde i dag og hvordan miljøbevegelsen og landbruket kan jobbe sammen om felles mål. I år er Grønt Spatak 30 år, og derfor vil vi åpne seminaret til flere som er interessert i landbrukspolitikk enn kun spatak-deltakerne. Hele seminaret er gratis, og vi dekker reisen.

Vårsamlinga går over fire dager: fredag, lørdag, søndag og mandag. På årets vårsamling skal vi få faglige innledninger og etterpå diskutere følgende spørsmål:

 • Hvorfor er det solidarisk med bønder i globale sør å produsere mat i Norge og
  på norske ressurser?
 • Hvorfor skal vi ta vare på så mye matjord som vi kan?
 • Hvorfor er det en viktig naturvernsak å ta vare på kulturlandskap og beite i
  fjellet?
 • Hva er fjellandbruk og hvilke utfordringer står det står det ovenfor i dag?
 • Hvordan kan landbruket bli mer miljøvennlig og solidarisk?
 • Hva er norsk selvforsyning og hvorfor er det så viktig å være selvforsynt på
  korn?
 • Hvordan kan frihandelsavtaler føre til mer sult i verden?
 • Hva kan du gjøre for å bidra til en forskjell?

 

I tillegg til foredrag, skal vi ha presseverksted, praktiske dugnadsøkter på en seter, aksjon, konsert, bål, folkemøte …og folkedans! Sist, men ikke minst vil du bli kjent med masse kule folk fra hele landet som i likhet med deg synes landbruk er kult og er gira på å gjøre noe!

Hvorfor arrangerer vi vårsamling?

Hvis vi skal løse de store utfordringene verden står ovenfor må miljøvernere og bønder finne sammen. Vi trenger mat og vi trenger å fordele den så ingen sulter. Samtidig må maten vi produserer ikke ødelegge natur og miljø, og heller ikke føkke opp med klimaet. Å bli bonde i dag er også en risikosport. Framover vil avlingene gå ned på grunn av mer ekstremvær. Vi vil også få flere sykdommer og invasive arter på grunn av varmere klima. Samtidig er lønna i dag så lav at flere ikke ser noen framtid i å fortsette. Med dette bakteppet har Natur og Ungdom og Norsk Bonde og småbrukarlag funnet sammen for å se på hvordan vi kan løse de store utfordringene uten å henge oss opp i splittende debatter. Og vi vil ha deg med! Jo flere vi er som engasjerer oss for et mer miljøvennlig og solidarisk jordbruk, desto mer gjennomslag vil vi få!